پنجشنبه: 22 آذر 1397

انتشار كتاب و نرم‌افزار جامع اصطلاح‌نامه فلسفه اخلاق

كتاب اصطلاح‌نامه فلسفه اخلاق (به همراه لوح فشرده) به همت مرکز پژوهشي دائره‌المعارف علوم عقلي اسلامي منتشر شد:

در اين اصطلاح‌نامه 1367 اصطلاح فلسفه اخلاق، همراه با روابط اصطلاح‌نامه‌ای و مستندات، معرفی شده‌اند. اين اصطلاحات از حدود 150 منبع استخراج شده و در 12 رده زير قرار گرفته‌اند:

فلسفه اخلاق (عام)، قلمرو اخلاق، رويکردهای اخلاقی، نظريه اخلاقی (هنجاری)، معناشناسی اخلاق، ارزش اخلاقی (اعم از الزام اخلاقی)، معرفت‌شناسی اخلاق، توجيه اخلاقی، اطلاق و نسبيت اخلاقی، هستی‌شناسی اخلاق و منطق اخلاق.
لوح فشرده همراه
با توجه به اينکه اصطلاحات به نسخه‌هاي خاصي از منابع ارجاع شده‌اند و ممکن است اين نسخه‌ها در دسترس همگان نباشند و يا با گذشت زمان اين نسخه‌ها در بازار کتاب يافت نشوند، لوح فشرده‌اي که در بردارنده تصويري از منابع هر يک از اصطلاح‌نامه‌ها است، به همراه کتاب‌هاي اصطلاح‌نامه در اختيار استفاده‌کنندگان قرار مي‌گيرد. در اين لوح‌ها افزون بر امکان ديدن تصوير منابع، امكان جست‌وجو در فهرست مطالب آنها نيز وجود دارد.
مفهوم اصطلاح‌نامه
«اصطلاح‌نامه»، معادل فارسي واژه «تزاروس» (Thesaurus)، به معناي «گنجينه لغات» است و مراد از آن، معجمي است که همه واژه‌ها يا اصطلاحات مربوط به حوزه خاصي از معارف و فرهنگ بشري را با سامان‌دهي و نظام‌مندي ويژه‌اي در بر دارد.
در آغاز، هدف از تهيه اصطلاح‌نامه‌ها، دست‌يابي آسان به اصطلاحات و کاربرد دقيق آنها بود اما با گذشت زمان، سامان‌دهي مفهومي و کاربرد واژه‌ها در نمايه‌سازي، هدف اصلي تهيه اصطلاح‌نامه‌ها قرار گرفت.
نظام مطلوب در اصطلاح‌نامه‌ها، در بردارنده طبقه‌بندي سلسله مراتبي (اعم و اخص)، مشخص ساختن اصطلاحات مترادف (مرجّح و نامرجّح) و اصطلاحات وابسته و مرتبط با يکديگر است.
فوايد اصطلاح‌نامه
مهم‌ترين فوايد اصطلاح‌نامه‌ها عبارت‌اند از:
1.      دست‌يابي سريع و آسان به نظام و نقشه جامع يک علم، از راه مراجعه به نمودار درختي مبتني بر اصطلاح‌نامه؛
2.     فهم جايگاه و موقعيت هر يک از موضوع‌ها و مسائل يک علم در ساختار كلي آن علم و دست‌يابي به رابطه هر موضوع با موضوع‌هاي ديگر آن علم، از راه مراجعه به رده، اعم‌ها، اخص‌ها و وابسته‌هاي هر اصطلاح؛
3.     دست‌يابي به دقيق‌ترين و آشناترين واژه‌ها و اصطلاح‌ها از ميان واژه‌هايي که معناي يكساني دارند، از راه مراجعه به اصطلاح‌هاي «مرجّح» و «نمودار درختي» که در آن، تنها از اصطلاح‌هاي مرجّح استفاده مي‌شود؛
4.     شناخت مترادف‌هاي يک اصطلاح، از راه مراجعه به واژه‌هاي «نامرجّح» آن؛
5.     شناخت مشترک‌هاي لفظي، از راه مراجعه به اصطلاح‌نامه الفبايي و توضيح‌دهنده اصطلاح‌ها.
امتيازات اصطلاح‌نامه‌هاي مرکز
1.     جامعيت اصطلاحات
2.     دقت در گزينش اصطلاحات و روابط
3.     مستند بودن اصطلاحات واصطلاح‌نامه به متون و مآخذ