اصطلاح‌نامه فلسفه اخلاق

كتاب اصطلاح‌نامه فلسفه اخلاق (به همراه لوح فشرده) به همت مرکز پژوهشی دائره‌المعارف علوم عقلی اسلامی منتشر شد:

در این اصطلاح‌نامه 1367 اصطلاح فلسفه اخلاق، همراه با روابط اصطلاح‌نامه‌ای و مستندات، معرفی شده‌اند. این اصطلاحات از حدود 150 منبع استخراج شده و در 12 رده زیر قرار گرفته‌اند:

 فلسفه اخلاق (عام)، قلمرو اخلاق، رویکردهای اخلاقی، نظریه اخلاقی (هنجاری)، معناشناسی اخلاق، ارزش اخلاقی (اعم از الزام اخلاقی)، معرفت‌شناسی اخلاق، توجیه اخلاقی، اطلاق و نسبیت اخلاقی، هستی‌شناسی اخلاق و منطق اخلاق.
لوح فشرده همراه
با توجه به اینکه اصطلاحات به نسخه‌های خاصی از منابع ارجاع شده‌اند و ممکن است این نسخه‌ها در دسترس همگان نباشند و یا با گذشت زمان این نسخه‌ها در بازار کتاب یافت نشوند، لوح فشرده‌ای که در بردارنده تصویری از منابع هر یک از اصطلاح‌نامه‌ها است، به همراه کتاب‌های اصطلاح‌نامه در اختیار استفاده‌کنندگان قرار می‌گیرد. در این لوح‌ها افزون بر امکان دیدن تصویر منابع، امكان جست‌وجو در فهرست مطالب آنها نیز وجود دارد.
مفهوم اصطلاح‌نامه
«اصطلاح‌نامه»، معادل فارسی واژه «تزاروس» (Thesaurus)، به معنای «گنجینه لغات» است و مراد از آن، معجمی است که همه واژه‌ها یا اصطلاحات مربوط به حوزه خاصی از معارف و فرهنگ بشری را با سامان‌دهی و نظام‌مندی ویژه‌ای در بر دارد.
در آغاز، هدف از تهیه اصطلاح‌نامه‌ها، دست‌یابی آسان به اصطلاحات و کاربرد دقیق آنها بود اما با گذشت زمان، سامان‌دهی مفهومی و کاربرد واژه‌ها در نمایه‌سازی، هدف اصلی تهیه اصطلاح‌نامه‌ها قرار گرفت.
نظام مطلوب در اصطلاح‌نامه‌ها، در بردارنده طبقه‌بندی سلسله مراتبی (اعم و اخص)، مشخص ساختن اصطلاحات مترادف (مرجّح و نامرجّح) و اصطلاحات وابسته و مرتبط با یکدیگر است.
فواید اصطلاح‌نامه
مهم‌ترین فواید اصطلاح‌نامه‌ها عبارت‌اند از:
1.      دست‌یابی سریع و آسان به نظام و نقشه جامع یک علم، از راه مراجعه به نمودار درختی مبتنی بر اصطلاح‌نامه؛
2.     فهم جایگاه و موقعیت هر یک از موضوع‌ها و مسائل یک علم در ساختار كلی آن علم و دست‌یابی به رابطه هر موضوع با موضوع‌های دیگر آن علم، از راه مراجعه به رده، اعم‌ها، اخص‌ها و وابسته‌های هر اصطلاح؛
3.     دست‌یابی به دقیق‌ترین و آشناترین واژه‌ها و اصطلاح‌ها از میان واژه‌هایی که معنای یكسانی دارند، از راه مراجعه به اصطلاح‌های «مرجّح» و «نمودار درختی» که در آن، تنها از اصطلاح‌های مرجّح استفاده می‌شود؛
4.     شناخت مترادف‌های یک اصطلاح، از راه مراجعه به واژه‌های «نامرجّح» آن؛
5.     شناخت مشترک‌های لفظی، از راه مراجعه به اصطلاح‌نامه الفبایی و توضیح‌دهنده اصطلاح‌ها.
امتیازات اصطلاح‌نامه‌های مرکز
1.     جامعیت اصطلاحات
2.     دقت در گزینش اصطلاحات و روابط
3.     مستند بودن اصطلاحات واصطلاح‌نامه به متون و مآخذ
4.     ترسیم نمودار درختی
5.     استفاده از واژه‌های اصلی به جای علائم و رمزها
6.     بهره‌گیری در امور دائرةالمعارفی
7.     ارائة نرم‌افزار
 
پدیدآوران
تألیف: مجتبی مصباح، امیر خواص، سید اكبر حسینی قلعه‌بهمن، سید محمد حسینی سوركی، حسین احمدی، محمد كریمی، مهدی علیزاده، محمدتقی اسلامی
اصطلاح‌یابی و تنظیم مستندات: حسین احمدی
ارزیابی: محمود فتحعلی، حسن محیطی، محمد كریمی
مشاوره علمی:  عسکری سلیمانی امیری
نظارت:  مجتبی مصباح و احمد ابوترابی
ناشر: انتشارات مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی ره
درج خبر 1397/06/15

 

پیام‌رسان ایتا

https://eitaa.com/daeratolmaaref

پیام‌رسان سروش

http://sapp.ir/daeratolmaaref

 

Posted by ناشناس (تایید نشده)