از مهمترین ویژگیهای حیات بشری که انسان را از حیوانات متمایز میکند، توانمندی او برای مدیریت، ساماندهی امور و چینشهای حسابشده است. این ویژگی که زمینهساز تحول و بالندگی است، دستیابی به اهداف مطلوب را برای انسان آسان و سریع میسازد.
تهیه اصطلاحنامهها، از نمونههای مهم ساماندهی علوم بشری است که نقش مهمی در ایجاد جامعیت، گستردگی، سرعت و دقت در پژوهشهای علمی دارد.
«اصطلاحنامه»، معادل فارسی واژة «تزاروس» (Thesaurus)، به معنای «گنجینة لغات» است و مراد از آن، معجمی است که همة واژهها یا اصطلاحات مربوط به حوزة خاصی از معارف و فرهنگ بشری را با ساماندهی و نظاممندی ویژهای در بر دارد.
در آغاز، هدف از تهیة اصطلاحنامهها، دستیابی آسان به اصطلاحات و کاربرد دقیق آنها بود اما با گذشت زمان، ساماندهی مفهومی و کاربرد واژهها در نمایهسازی، هدف اصلی تهیة اصطلاحنامهها قرار گرفت
نظام مطلوب در اصطلاحنامهها، در بردارندة طبقهبندی سلسله مراتبی (اعم و اخص)، مشخص ساختن اصطلاحات مترادف (مرجّح و نامرجّح) و اصطلاحات وابسته و مرتبط با یکدیگر است.
مهمترین فواید اصطلاحنامهها عبارتاند از:
از حدود چهار سال پیش (در میان کارهای فلسفه)کار تهیه و تدوین اصطلاحنامة فلسفة اشراق، با استفاده از محققان متخصّص و نظارت اساتید برجسته آغاز شد و اصطلاحات و اصطلاحنامة آن در شورای علمی فلسفة اسلامی به تصویب رسید.
برای تهیه اصطلاحنامة فلسفة اشراق، از دو دسته منبع استفاده شده است:
همة اصطلاحات فلسفة اشراق در هفت ردة زیر قرار گرفتهاند:
جهت آشنایی با جزئیات بیشتر درباره اصطلاحنامه اینجا را کلیک کنید
به روز رسانی شده در تاریخ 1393/5/1