منطق رواقی

اثر بنسون میتس
ترجمه دکتر مهدی عظیمی

منطق رواقی که در آثار منطق دانان «شاهکاری هم‌سنگ منطق ارسطو»، «نخستین دستگاه منطق گزاره‌ها» و «اساس تمام دستگاه‌های منطقی و ریاضی» خوانده شده است، از چنان اهمیتی برخوردار است که هیچ پژوهشی درباره تاریخ منطق، نمی‌تواند از پرداختن به آن چشم‌پوشی کند؛ و از آنجا که منطق رواقی بر منطق سینوی نیز اثرگذار بوده است، در پژوهش‌های مرتبط با منطق اسلامی نیز دارای اهمیتی ویژه است. با این حال، زبان فارسی تاکنون از منابع مرجع و معتبر درباره منطق رواقی بی‌بهره بوده است. مرکز پژوهشی دائرةالمعارف علوم عقلی اسلامی که همواره نگران جامعیت پژوهش‌های منطقی است، برآن شد تا نخستین گام را در جبران محرومیت یادشده بردارد. در همین راستا، ترجمه یکی از معتبرترین آثار درباره منطق رواقی در دستور کار این مرکز قرار گرفت. دستآورد این تلاش، کتاب پیشِ‌رو است که ترجمه اثری پیشْرو، ارزشمند و چشمگیر، نوشته بنسون میتس، استاد فقید دانشگاه کالیفرنیا است. این ترجمه، حاصل تلاش ستودنی آقای دکتر مهدی عظیمی، منطق‌پژوه و عضو هیئت علمی دانشگاه تهران است.

با توجه به اجمال و گنگی بیش‌از اندازه فهرست کتاب اصلی، در مرحلة تولید فنی کتاب، برآن شدیم تا فهرستی مفصل برای کتاب استخراج کنیم. در این راستا به برخی از عنوان‌های اصلی، توضیحاتی افزوده شد و ذیل عنوان‌های اصلی کتاب نیز عنوان‌های دیگری پیوست شد. در این اثر، برای دست‌نخورده ماندن ساختار کتاب منبع، توضیحات افزوده به عنوان‌ها، در میان قلاب [ ] درج شده است؛ همچنان‌که عنوان‌های جدید، در حاشیه کتاب آمده است. برای دسترسی آسان خوانندگان به مطالب کتاب، نمایه‌هایی نیز در پایان کتاب، در مرکز دائرةالمعارف تهیه شده است. این  نمایه‌های موضوعی به‌صورت محتوایی ـ نه لفظی ـ ذیل کلیدواژه‌ها آمده‌اند.

افزون بر مترجم گرانقدر، این کتاب دستآورد تلاش مجموعه‌ای از نیروهای علمی و اجرایی است. به‌ویژه باید از آقای دکتر حسن عبدی، عضو هیئت علمی دانشگاه باقرالعلوم (علیه‌السلام) به‌خاطر تطبیق و بازبینی ترجمه و نیز عنایت ایشان در استخراج نمایه‌های اشخاص، کتاب‌ها و مکاتب، و حجت‌الاسلام‌والمسلمین آقای دکتر عسکری سلیمانی‌امیری، عضو هیئت علمی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (رحمة الله علیه) به‌خاطر ارزیابی محتوایی اثر قدردانی کنیم. افزون بر این، کوشش‌های حجت‌الاسلام آقای دکتر محمدرضا محمدعلیزاده در استخراج فهرست تفصیلی و نمایه‌های موضوعی کتاب، ستودنی است. همچنین باید از آقای سید عبدالماجد مسترحمی برای صفحه‌آرایی شایسته کتاب و دیگر کسانی که در تدوین و انتشار این اثر تلاش کرده‌اند، سپاسگزاری کنیم.

خدای بزرگ را سپاسگزاریم که توفیق ارائه محصولی دیگر، در راستای اجرای فرمایشات رهبری فرزانه انقلاب، حضرت آیت‌الله‌العظمی خامنه‌ایمدظله‌العالی مبنی بر ایجاد نهضت نرم‌افزاری را به ما ارزانی داشت و بر روح پاک امام راحل€، كه وامدار مجاهدت‌های مخلصانه و رهبری‌های هوشمندانه ایشان هستیم، درود می‌فرستیم و از عنایت‌ها و هدایت‌های روشنگرانه بنیانگذار این مرکز، حضرت علامه آیت‌الله محمدتقی مصباح یزدیدامت بركاته كمال تشكر را داریم. امید است این اثر با همه کاستی‌هایش در نظر اندیشمندان محترم پسند افتد و در معرفی بنیادهای عقلی معارف اسلامی و پیشگیری از انحراف‌ها سودمند باشد و این اندک، مایه خشنودی حضرت ولی عصر(عجل الله تعالی فرجه الشریف) گردد.

Posted by ناشناس (تایید نشده)