کنزالحکمه 2 نرم‌افزار معجم موضوعي منابع منطقي

نرم‌افزار «معجم موضوعی منابع منطقی»

(مشتمل بر چکیده‌ها و نمایه‌های چهارده منبع منطقی و اصطلاح‌نامه نموداری علم منطق)

کنز الحکمه(2) نرم افزاری در زمینه علوم عقلی اسلامی است. این برنامه در برگیرنده دو نوع اطلاعات است:   1)نمایه‌ها و چکیده‌های 14منبع مهم منطقی   2) اصطلاحنامه علم منطق.

1) نمایه‌ها و چکیده های منابع منطقی
بخش اول محتوای این نرم‌افزار چکیده‌ها، نمایه‌ها و کلیدواژه‌های منابع منطقی است.
چكیده و نمایه‌هایی که در این نرم افزار آمده است مربوط به كتابهای ذیل است:
1. المنطقیات، ج1، الفارابی، قم، مکتبة آیةالله المرعشی النجفی، 1408ق؛
2. المنطق، ابن زرعة، بیروت، دارالفکر، چاپ اول، 1994م؛
3. التحصیل، بهمنیار بن المرزبان، تهران، موسسه انتشارات و چاپ دانشگاه تهران 1375ش؛
4. معیار العلم فی فن المنطق، ابوحامد غزالی، بیروت، دار و مکتبة الهلال، چاپ اول 1993م؛
5. محك النّظر، ابوحامد غزالی، بیروت، دارالفکر، چاپ اول 1994م؛
6. البصائر النصیریة، سهلان الساوی، تهران، نشر شمس تبریزی، چاپ اول، 1383ش ؛
7. منطق التلویحات، سهروردی، تهران، انتشارات دانشگاه تهران، چاپ اول، 1334ش ؛
8. منطق حكمة الاشراق (مندرج در مجموعه مصنفات شیخ اشراق جلد دوم)، سهروردی، تهران، پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، چاپ سوم، 1380ش؛
9. اللمحات (مندرج در مجموعه مصنفات شیخ اشراق جلد چهارم)، سهروردی، تهران، پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، چاپ سوم، 1380ش؛
10. شرح عیون الحكمة، فخر رازی، تهران، موسسة الصادق لطباعة و النشر، چاپ اول، 1373ش؛
11. كشف الأسرار عن غوامض الأفكار (پایان نامه)، افضل الدین خونجی، دانشگاه تهران، 1372-1373ش؛
12. درةالتاج ج1، قطب الدین شیرازی، تهران، انتشارات حکمت،چاپ سوم، 1369ش؛
13. القواعد الجلیة فی شرح الرسالة الشمسیة، علامه حلی، قم، موسسة النشر الاسلامی چاپ اول، 1412ق؛
14. شرح المطالع فی المنطق، قطب رازی، قم، انتشارات کتبی نجفی.
در معرفی این آثار مهم از منطق‌دانان مسلمان مناسب است که بیافزاییم:
هرچند بنیان‌گذار این رشته علمی، فیلسوف شهیر یونانی ارسطو است اما، نقش ویژه نوآوریهای منطقدانان مسلمان در رشد و گسترش و تكامل این رشته علمی، امری تردیدناپذیر است. فارابی، ابن‌سینا، محقق طوسی، قطب‌الدین شیرازی و قطب‌الدین رازی و شیخ اشراق از جمله بزرگ‌ترین منطق‌دانانی هستند كه مراجعه به آثار آنها برای دست‌یابی به نوآوری‌های مسلمانان و فهم و تبیین منطق مسلمانان بیش‌ترین كاربرد را دارد.
برای اطلاع بیشتر درباره چکیده نویسی اینجا را کلیک کنید.
2) اصطلاح‌نامه علم منطق
اصطلاحنامه‌ای که در این نرم افزار ارائه شده است مربوط به اصطلاحات علم منطق است. این اصطلاحات از حدود 67 عنوان (76 مجلد) منابع منطقی و حدود 57 عنوان و 72 مجلد كتاب فلسفی و كلامی استخراج و همه اصطلاحات و روابط آنها به منابع و تعاریف‌شان مستند شده است.
برای اطلاع بیشتر درباره اصطلاح‌نامه اینجا را کلیک کنید.
برای مشاهده فهرست منابع اصطلاح‌نامه منطق  اینجا را کلیک کنید.
رابطه اصطلاح‌نامه و کلید واژه
با توجه به اهمیت ایجاد ارتباط میان کلیدواژه و نمایه با اصطلاحات مرجح در این برنامه سعی شده است که کلید واژه‌ها با اصطلاح‌نامه هماهنگ شود اما باید توجه داشت که رابطه اصطلاحات مرجح در اصطلاح‌نامه با کلید واژه‌های نمایه‌ها رابطه عموم و خصوص من‌وجه است چه آنکه از یک‌سو منابع اصطلاح‌نامه علم منطق فراتر از 14 منبع مذكور در سطور بالاست از این‌رو اصطلاحات علم منطق بیش از اصطلاحات مذكور در منابع فوق خواهد بود و از سوی دیگر این منابع کلید واژگانی فراتر از اصطلاحنامه منطق دارند زیرا در این نرم افزار به اصطلاحات علوم دیگر ، اعلام، آثار و... نیز اشاره شده است که در کلید واژه‌های این برنامه منعکس شده است.
با توجه به نکته فوق برای دستیابی به همه محتوای این نرم‌افزار باید از دو طریق وارد محتوای برنامه شد: یک ) از طریق واژه‌های مندرج در اصطلاح‌نامه ؛ دو) از طریق وارد کردن کلیدواژه‌های مورد نظر در برنامه .

با تقدیر و تشکر از:

بنیانگذار و ریاست عالیه مركز
علامه آیت‌الله محمدتقی مصباح یزدی‌دامت‌بركاته

همکاران علمی و اجرایی مرکز:

• اعضای شورای عالی مركز:

علی مصباح، غلامرضا فیاضی، محمد فنایی، محمود فتحعلی، محمود رجبی، احمدابوترابی

• رئیس مركز:
احمد ابوترابی
  • مدیرمطالعات و تحقیقات و قائم‌مقام مركز:
محمد كریمی
  • مدیراجرائی:
مهدی رحیمی