نرم‌افزار اصطلاح‌نامه عرفان نظری

مقدمه

مرکز پژوهشی دائره‌المعارف علوم عقلی اسلامی در راستای فراهم نمودن زمینه تدوین فرهنگ‌نامه‌ها و دائره‌المعارف علوم عقلی اسلامی و واضح شدن ساختار علوم عقلی و جایگاه اصطلاحات در هر علم با استفاده از نظرات کارشناسان و متخصصان علوم عقلی، اقدام به تهیه طرحی بدیع در تدوین و عرضه اصطلاح‌نامه در رشته‌های علوم عقلی نموده است.

1) تعریف: مراد از تهیه اصطلاح‌نامه، ساماندهی به همه اصطلاحات یک علم از طریق مشخص کردن رده‌های کلی هر علم (اصطلاحات رأس)، شناسایی روابط نموداری همه اصطلاحات (اعم و أخص، مرجح و نامرجح و اصطلاحات وابسته) و مشترکات لفظی و یادداشت دامنه است.

2) هدف: تهیه اصطلاح‌نامه‌های علوم عقلی اسلامی در مرکز، اهداف متعددی دارد که از جمله آنها، همآرایی نمایه‌ها، گزینش منطقی و دقیق مدخل‌ها، تعیین جایگاه هر مدخل در فرهنگ‌نامه‌ها و دائرهْْ‌المعارف و تعیین نسبت حجم مقالات است.

3) مراحل تهیه

مراحل کار در تهیه اصطلاح‌نامه‌ها عبارت است از:

1. انتخاب و تصویب منابع معتبر در هر رشته؛
  2. استخراج اصطلاحات از منابع مصوب؛
  3. تنظیم اصطلاح‌نامه و ترسیم نمودار؛
  4. بررسی و تصویب اصطلاحات و اصطلاح‌نامه در شوراهای علمی (متشكل از صاحب‌نظران و متخصصان در هر رشته)؛
  5. مستندسازی اصطلاح‌نامه‌های مصوّب، از حیث منابع و تعاریف.

4) ویژگی‌های اختصاصی کار مرکز

أ) در مرحله تحقیق

از جمله امتیازات اصطلاح‌نامه‌های این مركز، در مرحله تحقیق عبارتند از: جامعیت منابع، دقت در استخراج، مستند بودن هر اصطلاح و جایگاه آن در اصطلاح‌نامه به منابع و تعاریف، بررسی همه اصطلاحات در شوراهای علمی متشكل از متخصصین برجسته و مشخص ساختن مشترکات لفظی با توضیح‌گرهای مناسب.

ب) درمرحله عرضه

عرضه اصطلاح‌نامه‌های مرکز به سه صورت الفبایی، نمودار درختی و عبارتی (در ضمن عباراتی مأنوس)، در قالب کتاب و نرم‌افزار از امتیازات مرکز در شیوه عرضه اصطلاح‌نامه است.

5) امکانات و ویژگی‌های مشترک اصطلاح‌نامه‌های مرکز

• امکان انواع جستجو در اصطلاحات، تعاریف، فهرست مطالب منابع
  • قابلیت ارتباط هر اصطلاح با تعاریف
  • ارجاعات و متن منابع
  • امکان دسته‌بندی اطلاعات در چند مرحله
  • امکانات جانبی (یادداشت برداری، کپی، چاپ و...)

6) ویژگی‌های نرم‌افزار اصطلاح‌نامه عرفان نظری

• این نرم‌افزار حاوی اطلاعات زیر می‌باشد:
  • درختواره حدود 3600 اصطلاح عرفان نظری؛
  • تصویر نمودار درختی اصطلاح‌نامه عرفان نظری؛
  • تعاریف و مستندات اصطلاحات با استفاده از 100 منبع معتبر؛
  • تصویر متن منابع اصطلاح‌نامه و تعاریف.

7) اعضای شورای علمی اصطلاح‌نامه عرفان نظری

حجج اسلام آقایان:
  • سید یدالله یزدان‌پناه
  • حسن رمضانی
  • محمدحسین نائیجی
  • حسین عشاقی
  • عبدالحسین خسروپناه
  • مرحوم محمدمهدی مهندسی (عضو سابق)

Posted by ناشناس (تایید نشده)