مقدمه
مرکز پژوهشی دائرةالمعارف علوم عقلی اسلامی در راستای فراهم نمودن زمینه تدوین فرهنگنامهها و دائرةالمعارف علوم عقلی اسلامی و واضح شدن ساختار علوم عقلی و جایگاه اصطلاحات در هر علم با استفاده از نظرات کارشناسان و متخصصان علوم عقلی، اقدام به تهیه طرحی بدیع در تدوین و عرضه اصطلاحنامه در رشتههای علوم عقلی نموده است.
1) تعریف: مراد از تهیه اصطلاحنامه، ساماندهی به همه اصطلاحات یک علم از طریق مشخص کردن ردههای کلی هر علم (اصطلاحات رأس)، شناسایی روابط نموداری همه اصطلاحات (اعم و أخص، مرجح و نامرجح و اصطلاحات وابسته) و مشترکات لفظی و یادداشت دامنه است.
2) هدف: تهیه اصطلاحنامههای علوم عقلی اسلامی در مرکز، اهداف متعددی دارد که از جمله آنها، همآرایی نمایهها، گزینش منطقی و دقیق مدخلها، تعیین جایگاه هر مدخل در فرهنگنامهها و دائرةالمعارف و تعیین نسبت حجم مقالات است.
3) مراحل تهیه
مراحل کار در تهیه اصطلاحنامهها عبارت است از:
4) ویژگیهای اختصاصی کار مرکز
الف) در مرحله تحقیق
از جمله امتیازات اصطلاحنامههای این مركز، در مرحله تحقیق عبارتند از: جامعیت منابع، دقت در استخراج، مستند بودن هر اصطلاح و جایگاه آن در اصطلاحنامه به منابع و تعاریف، بررسی همه اصطلاحات در شوراهای علمی متشكل از متخصصین برجسته و مشخص ساختن مشترکات لفظی با توضیحگرهای مناسب.
ب) در مرحله عرضه
عرضه اصطلاحنامههای مرکز به سه صورت الفبایی، نمودار درختی و عبارتی (در ضمن عباراتی مأنوس)، در قالب کتاب و نرمافزار از امتیازات مرکز در شیوه عرضه اصطلاحنامه است.
5) امکانات و ویژگیهای نرمافزار اصطلاحنامههای مرکز:
6) نرمافزار اصطلاحنامه فلسفه اخلاق
7) اعضای شورای علمی فلسفه اخلاق
جهت آشنایی با جزئیات بیشتر درباره اصطلاحنامه اینجا را کلیک کنید