کنز الحکمة «7»

نرم افزار «معجم موضوعي شرح المقاصد»

کنز الحکمه(7) نرم افزاري در زمينه علوم عقلي اسلامي است. اين برنامه در برگيرنده دو نوع اطلاعات است:   1)  نمايه‌ها و چکيده‌هاي کتاب شرح المقاصد       2)  اصطلاحنامه علم کلام.

1) نمايه ها و چکيده هاي کتاب شرح المقاصد

تهيه معجم موضوعي كه زمينه مراجعه سريع و دقيق را به محل درج مطالب مربوط به يك موضوع فراهم كند، از پيش‌نيازهاي اجتناب‌ناپذير براي تحقيق جامع بويژه براي طرح‌هاي تحقيقاتي وسيع تخصصي به شمار مي‌رود.
يكي از بهترين شيوه‌هاي تهيه معجم موضوعي، چكيده‌نويسي و نمايه‌سازي براساس اصطلاحات رايج علوم است كه از طريق نرم‌افزار رايانه‌اي قابل استفاده باشد.
چکيده: عبارتي خلاصه و گويا از محتواي يک مطلب از متن است که با توجه به هدف چکيده‌سازي بايد ضوابط چکيده‌نويسي در آن رعايت شده باشد.

كتاب شرح المقاصد كه در اين نرم‌افزار چكيده‌ها و نمايه‌هاي آن آمده است واجد مشخصات کتاب‌شناختي ذيل است:

شرح المقاصد، 5جلد (در 4مجلد)، سعدالدين تفتازتني (مسعودبن عمربن عبدالله)، تحقيق: عبدالرحمن عميرة، قم: منشورات الشريف الرضي، چاپ اول، 1409ق/ 1989م.

براي اطلاع بيشتر درباره چکيده‌نويسي اينجا را کليک کنيد.

2) اصطلاح‌نامه علم کلام
اصطلاحنامه‌اي که در اين نرم افزار ارائه شده است مربوط به اصطلاحات علم کلام است. اين اصطلاحات از حدود 169 عنوان (316 مجلد) منابع علم کلام و تعدادي از منابع رشته‌هاي ديگر علوم عقلي استخراج و همه اصطلاحات و روابط آنها به منابع و تعاريف‌شان مستند شده است.
براي اطلاع بيشتر درباره اصطلاح‌نامه اينجا را کليک کنيد.
براي مشاهده فهرست منابع اصطلاح‌نامه علم کلام اينجا را کليک کنيد.
شايان ذکر است با توجه به گستردگي منابع و اصطلاحات اين اصطلاح‌نامه قابل تکميل و افزايش اصطلاحات است که اين کار در حال انجام است و در نسخه‌هاي بعدي اين نرم‌افزار منعکس خواهد شد.

رابطه اصطلاح‌نامه و کليد واژه

باتوجه به اهميت ايجاد ارتباط ميان کليدواژه و نمايه با اصطلاحات مرجح در اين برنامه سعي شده است که کليد واژه‌ها با اصطلاح‌نامه هماهنگ شود اما بايد توجه داشت که رابطه اصطلاحات مرجح در اصطلاح‌نامه با کليد واژه‌هاي نمايه‌ها رابطه عموم و خصوص من‌وجه است چه آنکه از يک‌سو منابع اصطلاح‌نامه علم کلام فراتر از کتاب شرح المقاصد است از اين‌رو اصطلاحات کلامي آن بيش از شرح المقاصد خواهد بود و از سوي ديگر شرح المقاصد کليد واژگاني فراتر از اصطلاحنامه علم کلام دارد زيرا در اين کتاب به اصطلاحات علوم ديگر ، اعلام، فرق، آثار و... نيز اشاره شده است که در کليد واژه‌هاي اين برنامه منعکس شده است.

با توجه به نکته فوق براي دست‌يابي به همه محتواي اين نرم افزار دو طريق براي جست‌وجو وجود دارد : يک ) از طريق واژه‌هاي مندرج در اصطلاح‌نامه ؛ دو) از طريق وارد کردن کليدواژه‌هاي مورد نظر در برنامه .

با تقدير و تشکر از:
بنيانگذار و رياست عاليه مركز
علامه آيت‌الله محمدتقي مصباح يزدي‌دامت‌بركاته

همکاران علمي و اجرايي مرکز:

• اعضاي شوراي عالي مركز:

علي مصباح، غلامرضا فياضي، محمد فنايي، محمود فتحعلي، محمود رجبي، احمدابوترابي

• رئيس مركز:
احمد ابوترابي
  • مديرمطالعات و تحقيقات و قائم‌مقام مركز:
محمد كريمي
  • مديراجرائي:
مهدي رحيمي