واحد چکيده‌نويسي و نمايه

تعريف:
تهيه معجم موضوعي كه زمينه مراجعه سريع و دقيق را به محل درج مطالب مربوط به يك موضوع فراهم كند، از پيش‌نيازهاي اجتناب‌ناپذير براي تحقيق جامع بويژه براي طرح‌هاي تحقيقاتي وسيع تخصصي به شمار مي‌رود.
يكي از بهترين شيوه‌هاي تهيه معجم موضوعي، چكيده‌نويسي و نمايه‌سازي براساس اصطلاحات رايج علوم است كه از طريق نرم‌افزار رايانه‌اي قابل استفاده باشد.
چکيده: عبارتي خلاصه و گويا از محتواي يک مطلب از متن است که با توجه به هدف چکيده‌سازي بايد ضوابط چکيده‌نويسي در آن رعايت شده باشد.

جهت مطالعه توضيحات بيشتر در اين زمينه اينجا را کليک کنيد

هدف:
‌أ) دستيابي آسان، سريع و دقيقِ همه پژوهشگران علوم عقلي، به محل درج مطالب، در منابع؛
‌ب) ايجاد سرعت و دقت و جامعيت در تحقيقات.

قلمرو:
منابعي منتخب از ميان منابع مهم علوم عقلي.
با توجه به محدوديت‌هاي مختلف از جمله زمان‌بر بودن اين نوع فعاليت، فقدان نيروي كافي و مناسب براي اين كار، اين فعاليت، مختص به برخي از منابع مهم علوم عقلي است.

آمار(گزارش کتاب‌هاي چکيده‌نويسي شده):
  تاكنون چكيده‌نويسي كتابهاي مصوب در 4 پروژه انجام شده است كه به شرح زير مي‌باشد:
1. منطق 14 عنوان (14 مجلّد)
2. كلام 2 عنوان (13 مجلّد)
3. فلسفه 5 عنوان (8 مجلّد)
4. عرفان 5 عنوان (5 مجلّد )

1. پروژه تهيه چكيده مطالب 14 منبع مهم منطقي
کليه مراحل چكيده‌نويسي و نمايه‌سازي (شامل: حروف چيني چكيده‌ها، اصلاح چكيده‌ها، تعيين كليدواژه‌ها، هماهنگ‌سازي رايانه‌اي، اصلاح نمايه‌ها و تطبيق کليدواژه‌ها با اصطلاحنامه منطق) نهايي شده و با نام المعجم الموضوعي لمنتخب الکتب المنطقيه در دو جلد (جلد اول: نمايه و کليدواژه‌هاـ جلد دوم: چکيده‌ها) در سال 1390 منتشر شده است. همچنين اين محصول در قالب نرم‌افزار نيز با نام کنزالحکمة 2 در همان سال عرضه شده است.

فهرست عناوين كتب منطقي چكيده نويسي‌شده در اين پروژه، به شرح زير مي‌باشد:
1 معيار‌العلم (غزالي)
2 محك النظر (غزالي)
3 المنطقيات، ج1 (فارابي)
4 منطق (ابن‌زرعه)
5 البصائر النصيريه (سهلان ساوي)
6 القواعد الجليه (علامه حلي)
7 كشف‌الاسرار (خونجي)
8 شرح عيون الحكمه (فخر رازي)
9 شرح المطالع (قطب رازي)
10 دره‌التاج (قطب شيرازي)
11 منطق التلويحات (سهروردي)
12 التحصيل (بهمنيار)
13 منطق اللمحات (سهروردي)
14 حكمة الاشراق (سهروردي)

2. پروژه تهيه چكيده مطالب كتب كلامي
1) چكيده و نمايه شرح مواقف (8مجلّد): اين مجموعه در قالب نرم‌افزار کنزالحکمه 1 عرضه شده و در پي آن به صورت کتاب نيز با عنوان المعجم الموضوعي لشرح المواقف و حاشيتي الجلبي و السيالکوتي در 5 جلد منتشر شده است.
2) چكيده و نمايه شرح‌مقاصد (5مجلّد): مراحل چكيده‌نويسي و نمايه‌سازي و تصحيح آنها به اتمام رسيده است وبراي نمايه‌ها کليدواژه تعيين شده و هماهنگ‌سازي نمايه‌ها و کليدواژه‌ها به پايان رسيده و در آستانه صفحه‌بندي است.

فهرست كتب چكيده كلام به شرح زير مي‌باشد:
1. شرح‌المواقف (ج1تا8) (جرجاني)
2. شرح المقاصد (ج1-2) (تفتازاني)
3. شرح المقاصد (ج3) (تفتازاني)

3. پروژه تهيه چكيده و نمايه مطالب كتب فلسفي
1. کليه مراحل چکيده و نمايه‌نويسي مجموعه مصنفات شيخ اشراق به پايان رسيده و در قالب نرم‌افزار کنزالحکمه 3 عرضه شده است. همچنين اين محصول در قالب کتاب نيز با عنوان المعجم الموضوعي لکتاب مجموعة مصنفات شيخ الاشراق در سه جلد منتشر شده است.

2. مراحل چكيده‌نويسي و نمايه‌سازي برخي از آثار ملاصدرا به همراه شماري از منابع فلسفي که نا آن در فهرست ذيل خواهد آمد به پايان رسيده است و هم‌اکنون در آستانه ثبت کليدواژه و هماهنگ‌سازي قرار دارد.

فهرست اسامي كتب چكيده فلسفه به شرح زير مي‌باشد:

1.مجموعه مصنفات شيخ اشراق (ج 1-4)
2.قبسات
3. المبدء و المعاد
4. النجاة
5. متن و شرح‌الاشارات (ج 2 و 3)
6. تعداد 30 رساله و کتاب از آثار ملاصدرا که نام آن در بخش واحد چکيده و نمايه آثار ملاصدرا مي‌آيد.

4. پروژة تهيه چكيده مطالب كتب عرفاني
مراحل چكيده‌نويسي، نمايه‌سازي اصلاح و تايپ 4 عنوان از كتب عرفاني به اتمام رسيده است و کتاب مصباح الانس نيز رو به اتمام است که با پايان آن، پروژه وارد مرحله ثبت کليدواژه و هماهنگ‌سازي مي‌گردد

اميد است که در سال 92 چکيده و نمايه‌نويسي مصباح‌الانس نيز به پايان برسد.

فهرست عناوين كتب چكيده عرفان به شرح زير مي‌باشد:

1. قواعد التوحيد
2. مفاتيح الغيب
3. شرح فصوص قيصري
4. فصوص
5. مصباح الانس

نمونه عرضه نمايه‌ها به همراه کليدواژه‌ها:

شيوه‌هاي عرضه:
أ‌) چاپ چكيده و نمايه‌ها در قالب كتاب، با لوح فشرده همراه؛
ب‌) ارائه دستاوردهاي تحقيقي در نرم افزارهاي مناسب با امكانات و جستجوهاي لازم و هماهنگ با اصطلاح‌نامه؛
ج‌) استفاده از محصولات در شبكه‌هاي داخلي.

محققان اين بخش:

1. محمدرضا محمدعليزاده