مرکز پژوهشی دائرةالمعارف علوم عقلی اسلامی در راستای فراهم نمودن زمینه تدوین دائرةالمعارف، اقدام به تدوین اصطلاحنامههای علوم عقلی اسلامی نموده است. تاکنون اصطلاحنامههای مختلفی در مرکز منتشر شده که از جمله آنها اصطلاحنامه فلسفه سیاسی میباشد. از نظرات مختصر جمعی از اساتید این حوزه در مورد این اثر ارزشمند آگاه میشویم.
دکتر علیرضا صدرا
دانشیار دانشگاه تهران
ارائه اصطلاحات یک علم برای توسعه آن ضرورت دارد. در اصطلاحنامه فلسفه سیاسی اسلامی، واژگان اصیل فلسفه سیاسی به صورت مستند و از منابع معتبر جمعآوری شده است. در این اثر، اصالت واژگان و اعتبار منابع، در کنار روزآمدی اصطلاحات بر اساس فهم امروزی از میراث گذشته، بهصورت همزمان ملاحظه شده است. در این فرآیند علمی، مفاهیم و آموزههای بنیادین فلسفه سیاسی پالایش شده، و بر اساس آن میتوان یک الگوی تمدنی را برای تدبیر مدینههای معاصر فراهم آورد. عینیت یافتن حکمت عملی در جهان خارج، بدون پالایش مفاهیم بنیادین آن در یک نظام جدید ممکن نخواهد بود.
جتالاسلام والمسلمین دکتر مهدی امیدی
دانشیار مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره)
اصطلاحنامه فلسفه سیاسی از دو منظر سلبی و ایجابی دارای فواید علمی است. از منظر سلبی به دلیل ارائه جامع اصطلاحات در ساختار کلی و نقشه جامع فلسفه سیاسی، پرهیز دهنده از خلط و خبطهای منطقی و مغالطههای پژوهشی و پیشگیرنده از تداخل موضوعات و یا ورود به موضوعات غیر مرتبط با آن است. از منظر ایجابی، شاخص علمی این دانش در تعیین ارزش و جایگاه یک اصطلاح، نوع صحیح روابط آن با دیگر اصطلاحات، تسهیل کننده تحقیق، جامعیتبخش محتوای پژوهشها و شتاب دهنده در اخذ نتایج تحقیق است.
اصطلاحنامه ارائه شده از سوی مرکز پژوهشی دایرهالمعارف علوم عقلی اسلامی، از مختصاتی چون جامعیت منابع و مآخذ، گزینش تقریبی همه اصطلاحات، دقت در جمعآوری اصطلاحات، صحت استنادات، چینش تاریخی تعاریف، ارائه نمودار درختی اصطلاحات، بیان صریح روابط میان اصطلاحات بهجای علائم اختصاری، همآوایی با نمایهها و مقالات دانشنامهای و نهایتاً دربرداشتن لوح فشرده حاوی نرمافزار اصطلاحنامه برای کاربران برخوردار است.
دکتر مرتضی یوسفیراد
استادیار پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی
اصطلاحنامه فلسفه سیاسی اسلامی، با هدف ساماندهی به اصطلاحات و مفاهیم این دانش و استانداردسازی آنها تدوین شده است. این اصطلاحنامه نقش مؤثری در اتقان، قوّت و تسهیل فرایند تحقیقات در این حوزه، و ترویج اطلاعات علمی و فنی این رشته علمی و بالتبع نقش مؤثری در رشد و بالندگی فلسفه سیاسی اسلامی ایفا نموده است؛ چراکه ارائهگر نظم و منطق ذهنی فیلسوفان سیاسی اجتماعی جهان اسلام، و نظام فلسفی حاکم بر فلسفه سیاسی اسلامی است. با فهم نظم و نظام فکری و اندیشگی فیلسوفان مسلمان، ظرفیتهای کاربردی امروزی فلسفه سیاسی اسلامی و کارآمدسازی آن فراهم میگردد.
حجتالاسلام والمسلمین دکتر محسن رضوانی
دانشیار مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره)
اصطلاحنامه فلسفه سیاسی، گامی نخست در ورود به اعماق میراث هزار ساله فلسفه سیاسی اسلامی است. میراث عظیمی که فهم جامع و دقیق آن نیازمند محققانی علاقهمند، برنامهای مدون، و نهادی هدفمند است. اصطلاحنامه فلسفه سیاسی، نقشه راهی برای بسط مطالعه تطبیقی این دانش، تفسیر عمیق مباحث بنیادین آن، و تدوین دانشنامه فلسفه سیاسی است.
حجتالاسلام والمسلمین دکتر سید مهدی سیدیان
پژوهشگر و مدرس فلسفه سیاسی
ویژگی منحصربهفرد اصطلاحنامه فلسفه سیاسی، اولین بودن در نوع خود است. کتابهای زیادی به اسم فلسفه سیاسی نوشته میشود، اما رعایت روششناسی خاص این دانش، مستلزم دقت و اتقان اثر است. در این اصطلاحنامه تلاش زیادی صورت گرفته تا در گزینش اصطلاحات، پایبندی به روششناسی فلسفه سیاسی رعایت شود. اولین اصطلاحنامه فلسفه سیاسی اسلامی به زبان فارسی است که توسط گروهی از محققان و پژوهشگران دانشنامهنویس، زیر نظر شورای علمی و با تلاش خستگیناپذیری، طی چندین سال نگارش شده است. این اثر، گام اول در مسیر پیشبرد دانش فلسفه سیاسی است که انشاءالله منتهی به تدوین دانشنامه فلسفه سیاسی اسلامی خواهد شد.
حجتالاسلام والمسلمین دکتر حیاتالله یوسفی
پژوهشگر و مدرس فلسفه سیاسی
اصطلاحنامه فلسفه سیاسی، با دقت و حساسیت علمی به شناسایی و معرفی اصطلاحات فلسفه سیاسی اسلامی پرداخته، و با احصاء نسبتاً جامعی، اصطلاحات فلسفه سیاسی اسلامی را دربرگرفته است. حفظ اصالت و معرفی دقیق اصطلاحات، مستندسازی و جامعنگری دقیق متون کلاسیک و جدید فلسفه سیاسی، حفظ نگرش جامع و همپیوسته اصطلاحات، و تخصصی بودن در عین شیوایی و اتقان، مهمترین ویژگیهای اصطلاحنامه فلسفه سیاسی است. این اثر میتواند با کمک به فهم تخصصی و دقیق اصطلاحات مرتبط با فلسفه سیاسی اسلامی و نگرش علمی و جامع نسبت به آنها، زمینه ایجاد نگرشهای جدید علمی را در حوزه فلسفه سیاسی فراهم آورد.
حجتالاسلام والمسلمین دکتر مهدی قربانی
پژوهشگر و مدرس فلسفه سیاسی
اصطلاحنامه فلسفه سیاسی اولین گام برای ترسیم ساختار فلسفه سیاسی و جایگاه اصطلاحات آن با استفاده از نظرات کارشناسان است. با این کار همه اصطلاحات فلسفه سیاسی در قالب ردههای کلی این رشته ساماندهی، روابط نموداری اصطلاحات و مشترکات لفظی شناسایی شده است. این اصطلاحنامه تلاش میکند با طراحی شبکه مفاهیم فلسفه سیاسی، انتقال به لایههای عمیقتر فلسفه سیاسی را ممکن و درنتیجه امکان پژوهشهای جامع و دقیق در این حوزه را فراهم سازد. بخشهای مختلف اصطلاحنامه فلسفه سیاسی ـ مستندات و تعاریف، روابط اصطلاحات، نمودار درختی اصطلاحات ـ میتواند طیف وسیعی از نیازهای پژوهشی را پوشش دهد. از ویژگیهای منحصربهفرد اصطلاحنامه فلسفه سیاسی توجه به برخی از مفاهیم فلسفه سیاسی غرب است که تقریب آن با فلسفه سیاسی اسلامی، نسبت فلسفه سیاسی مسلمانان با غربیها را کاملاً روشن و برخی تمایزهای مفهومی در دو نوع فلسفه سیاسی را آشکار میسازد.