نشریات تخصصی مرکز پژوهشی دائرةالمعارف

1) تعریف

نشریات دائرة­المعارف عبارتند از: نشریاتی تخصصی در حوزه علوم عقلی اسلامی، متناسب با اهداف مركز پژوهشی دائرة­المعارف علوم عقلی اسلامی.

2) اهداف

1. فراهم آوردن عرصه‌­ای برای بروز و ظهور جنبش نرم‌­افزاری و نهضت تولید علم در زمینه مباحث بنیادین علوم عقلی اسلامی، در جهت تحقق بخشیدن به اهداف و منویات مقام معظم رهبری (مد ظله العالی).
   2. ایجاد فرصت برای معرفی و انتشار دستاوردهای تحقیقی مركز و زمینه‌­سازی در جهت استفاده بهینه از محصولات آینده آن.
   3.  زمینه‌­سازی و ایجاد فرصت برای تبادل نظر، تضارب آراء و نقد مباحث مرتبط با  علوم عقلی اسلامی.
   4. صیانت و پاسداری از آموزه­‌های بنیادینِ دینی در برابر اندیشه­‌های التقاطی.
   5. ارتقاء سطح پژوهش­‌های بنیادین علوم عقلی در كل كشور و بالا بردن كیفیت پژوهش در مركز.
   6. ایجاد تنوع و نشاط علمی در بین پژوهشگران مركز.
   7. ایجاد فرصت جهت معرفی خدمات و ابداعات دانشمندان مسلمان در زمینة علوم عقلی، به خصوص فلسفه.

3) مخاطبان

مخاطبان نشریه، پژوهشگرانِ علوم عقلی اسلامی، اعم از اساتید حوزه و دانشگاه، طلاب و دانشجویان رشته‌های یادشده، خواهند بود.

4) قلمرو نشریه

قلمرو نشریه به طور مطلق علوم عقلی اسلامی است، اعم از منطق، فلسفه، كلام، عرفان و برخی علوم مرتبط همچون فلسفه‌های مضاف و معرفت‌شناسی.

دوفصلنامه علمی ترویجی معارف عقلی

معارف عقلی دوفصلنامه‌ای علمی ـ ترویجی در زمینه علوم عقلی اسلامی و تحقیقات بنیادین، متناسب با اهداف مركز پژوهشی دائره‌المعارف علوم عقلی اسلامی است.
قلمرو این نشریه، طیف وسیعی از مبنایی‌ترین مباحث فلسفی، كلامی، عرفانی و تخصص‌های مرتبط با آن است.
همچنین این نشریه، صیانت و پاسداری از آموزه‌های بنیادین دینی در برابر اندیشه‌های التقاطی مطرح شده در دانش‌نامه‌ها و زمینه جهت تبادل نظر و تضارب آراء را مورد توجه قرار می‌دهد.
انتشار این نشریه از تابستان 1384 آغاز گردید و تاكنون (زمستان 1399) سه پیش‌شماره و چهل شماره از آن منتشر شده است.
گفتنی است كه در هر شماره از نشریه، یكی از موضوع‌های فلسفه، كلام، عرفان منتشر می‌گردد.
پیش‌تر منطق نیز از جمله موضوعات مورد بحث در نشریه معارف عقلی بود که  در نشریه جداگانه‌ای به نام معارف منطقی منتشر می‌شود.

هیئت تحریریه به ترتیب حروف الفبا:
· غلامرضا اعوانی (استاد دانشگاه شهید بهشتی)
· محمد حسین‌زاده (استاد مؤسسه آموزشی وپژوهشی امام خمینی)
· محمد فنایی‌اشكوری (استاد مؤسسه آموزشی وپژوهشی امام خمینی)
· غلامرضا فیاضی (استاد مؤسسه آموزشی وپژوهشی امام خمینی)
· علی مصباح (دانشیار مؤسسه آموزشی وپژوهشی امام خمینی)
· احمد واعظی (دانشیار دانشگاه باقرالعلوم)
گفتنی است که مرحوم حجت الاسلام والمسلمین دکتر احمد احمدی (استاد دانشگاه تهران) نیز در زمان حیات، جزو این هیئت بوده‌اند.
صاحب‌امتیاز: مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی€
 مدیر مسئول: احمد ابوترابی
 سردبیر: محمد فنایی اشکوری
 جانشین سردبیر:  محمدباقر ملکیان
مشاوران  علمی: علی ربانی گلپایگانی (کلام)، غلامرضا فیاضی (فلسفه اسلامی)، سید یدالله یزدان‌پناه (عرفان اسلامی)
دبیران علمی: محمد ایزدی‌تبار (کلام)، رسول باقریان (عرفان اسلامی)، وحید علیزاده (فلسفه اسلامی)
 مترجم عربی: حامد فقیقی   مترجم انگلیسی: عبدالرئوف افضلی و احمدرضا جلیلی
مدیر اجرایی: محمدعلی شریفی اسدی
همکار اجرایی حروف‌چین و صفحه آرا: سید روح‌الله مهدوی راد
ویراستار: علی خیری

دوفصلنامه علمی پژوهشی معارف منطقی
معارف منطقی دوفصلنامه‌ای علمی ـ پژوهشی در زمینه منطق با رویکرد‌های ذیل است: منطق قدیم (همچون: منطق ارسطویی، منطق مگاری و منطق رواقی) منطق اسلامی (همچون: منطق فارابی، منطق سینوی، منطق اشراقی، منطق صدرایی) منطق جدید (همچون: منطق گزاره‌ها، منطق محمولات، منطق موجهات و منطق ربط) و فلسفه منطق.
از اهداف جدی نشریه، مقایسه بین منطق قدیم، منطق اسلامی و منطق جدید همراه با نقد و بررسی و نیز مباحث تاریخی و سیر تطور آرا و بررسی ریشه‌های تحول آرای منطقی است. افزون بر این، «معارف منطقی» در پی ارائه پژوهش‌هایی در زمینه رابطه منطق با علوم یا امور مرتبط مانند منطق و معرفت‌شناسی، منطق و زبان، و منطق در آیات و روایات است. ازاین‌رو، نشر و گسترش پژوهش‌های محققان در زمینه‌های یادشده را مایه مباهات می‌دانیم.
پیش‌تر منطق از جمله موضوعات مورد بحث در نشریه معارف عقلی بود که از این پس به صورت نشریه‌ای جداگانه منتشر خواهد شد.

هیئت تحریریه به ترتیب حروف الفبا:
  • محمدعلی اژه‌ای (استاد دانشگاه اصفهان)
  • مرتضی حاج حسینی (دانشیار دانشگاه اصفهان)
  • سید محمدعلی حجتی (دانشیار دانشگاه تربیت مدرس)
  • محمد حسین‌زاده (استاد مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی ره)
  • عسکری سلیمانی امیری (دانشیار مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی ره)
  • غلامرضا فیاضی (استاد مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی ره)
  • علیرضا قائمی‌نیا (دانشیار پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی)
  • محمد لگنهاوسن (استاد مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی ره)
  • حسن معلمی (دانشیار دانشگاه باقرالعلوم علیه‌السلام)

صاحب‌امتیاز:  مؤسسة آموزشی و پژوهشی امام خمینی€
مدیر مسئول: احمد ابوترابی