سه شنبه: 4 تیر 1398

نشريات تخصصي مرکز پژوهشي دائرةالمعارف

1) تعريف

نشريات دائرة­المعارف عبارتند از: نشرياتي تخصصي در حوزه علوم عقلي اسلامي، متناسب با اهداف مركز پژوهشي دائرة­المعارف علوم عقلي اسلامي.

2) اهداف

1. فراهم آوردن عرصه­اي براي بروز و ظهور جنبش نرم­افزاري و نهضت توليد علم در زمينه مباحث بنيادين علوم عقلي اسلامي، در جهت تحقق بخشيدن به اهداف و منويات مقام معظم رهبري (مد ظله العالي).
   2. ايجاد فرصت براي معرفي و انتشار دستاوردهاي تحقيقي مركز و زمينه­سازي در جهت استفاده بهينه از محصولات آينده آن.
   3.  زمينه­سازي و ايجاد فرصت براي تبادل نظر، تضارب آراء و نقد مباحث مرتبط با  علوم عقلي اسلامي.
   4. صيانت و پاسداري از آموزه­هاي بنيادينِ ديني در برابر انديشه­هاي التقاطي.
   5. ارتقاء سطح پژوهش­هاي بنيادين علوم عقلي در كل كشور و بالا بردن كيفيت پژوهش در مركز.
   6. ايجاد تنوع و نشاط علمي در بين پژوهشگران مركز.
   7. ايجاد فرصت جهت معرفي خدمات و ابداعات دانشمندان مسلمان در زمينة علوم عقلي، به خصوص فلسفه.

3) مخاطبان

مخاطبان نشريه، پژوهشگرانِ علوم عقلي اسلامي، اعم از اساتيد حوزه و دانشگاه، طلاب و دانشجويان رشته‌هاي يادشده، خواهند بود.

4) قلمرو نشريه

قلمرو نشريه به طور مطلق علوم عقلي اسلامي است، اعم از منطق، فلسفه، كلام، عرفان و برخي علوم مرتبط همچون فلسفه‌هاي مضاف و معرفت‌شناسي.

دوفصلنامه علمي ترويجي معارف عقلي

معارف عقلي دوفصلنامه‌اي علمي ـ ترويجي در زمينه علوم عقلي اسلامي و تحقيقات بنيادين، متناسب با اهداف مركز پژوهشي دائره‌المعارف علوم عقلي اسلامي است.
قلمرو اين نشريه، طيف وسيعي از مبنايي‌ترين مباحث فلسفي، كلامي، عرفاني و تخصص‌هاي مرتبط با آن است.
همچنين اين نشريه، صيانت و پاسداري از آموزه‌هاي بنيادين ديني در برابر انديشه‌هاي التقاطي مطرح شده در دانش‌نامه‌ها و زمينه جهت تبادل نظر و تضارب آراء را مورد توجه قرار مي‌دهد.
انتشار اين نشريه از تابستان 1384 آغاز گرديد و تاكنون (تابستان 1397) سه پيش‌شماره و سي  و سه شماره از آن منتشر شده است.
گفتني است كه در هر شماره از نشريه، يكي از موضوع‌هاي فلسفه، كلام، عرفان منتشر مي‌گردد.
پيش‌تر منطق نيز از جمله موضوعات مورد بحث در نشريه معارف عقلي بود که  در نشريه جداگانه‌اي به نام معارف منطقي منتشر می‌شود.

هيئت تحريريه به ترتيب حروف الفبا:
· غلامرضا اعواني (استاد دانشگاه شهيد بهشتي)
· محمد حسين‌زاده (استاد مؤسسه آموزشي وپژوهشي امام خميني)
· محمد فنايي‌اشكوري (استاد مؤسسه آموزشي وپژوهشي امام خميني)
· غلامرضا فياضي (استاد مؤسسه آموزشي وپژوهشي امام خميني)
· علي مصباح (دانشيار مؤسسه آموزشي وپژوهشي امام خميني)
· احمد واعظي (دانشيار دانشگاه باقرالعلوم)
گفتنی است که مرحوم حجت الاسلام والمسلمين دکتر احمد احمدي (استاد دانشگاه تهران) نيز در زمان حيات، جزو اين هيئت بوده‌اند.
صاحب‌امتياز: مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني€
 مدير مسئول: احمد ابوترابي
 سردبير: محمد فنايي اشکوري
 جانشين سردبير:  محمدباقر ملکيان
مشاوران  علمي: علي رباني گلپايگاني (کلام)، غلامرضا فياضي (فلسفه اسلامي)، سيد يدالله يزدان‌پناه (عرفان اسلامي)
دبيران علمي: محمد ايزدي‌تبار (کلام)، رسول باقريان (عرفان اسلامي)، وحيد عليزاده (فلسفه اسلامي)
 مترجم عربي: حامد فقيقي   مترجم انگليسي: عبدالرئوف افضلي و احمدرضا جليلي
مدير اجرايي: محمدعلي شريفي اسدي
همکار اجرايي حروف‌چين و صفحه آرا: رضا صفري
ويراستار: علي خيري

دوفصلنامه علمي پژوهشي معارف منطقي
معارف منطقي دوفصلنامه‌اي علمي ـ پژوهشي در زمينه منطق با رويکرد‌هاي ذيل است: منطق قديم (همچون: منطق ارسطويي، منطق مگاري و منطق رواقي) منطق اسلامي (همچون: منطق فارابي، منطق سينوي، منطق اشراقي، منطق صدرايي) منطق جديد (همچون: منطق گزاره‌ها، منطق محمولات، منطق موجهات و منطق ربط) و فلسفه منطق.
از اهداف جدي نشريه، مقايسه بين منطق قديم، منطق اسلامي و منطق جديد همراه با نقد و بررسي و نيز مباحث تاريخي و سير تطور آرا و بررسي ريشه‌هاي تحول آراي منطقي است. افزون بر اين، «معارف منطقي» در پي ارائه پژوهش‌هايي در زمينه رابطه منطق با علوم يا امور مرتبط مانند منطق و معرفت‌شناسي، منطق و زبان، و منطق در آيات و روايات است. ازاين‌رو، نشر و گسترش پژوهش‌هاي محققان در زمينه‌هاي يادشده را مايه مباهات مي‌دانيم.
پيش‌تر منطق از جمله موضوعات مورد بحث در نشريه معارف عقلي بود که از اين پس به صورت نشريه‌اي جداگانه منتشر خواهد شد.

هيئت تحريريه به ترتيب حروف الفبا:
  • محمدعلي اژه‌اي (استاد دانشگاه اصفهان)
  • مرتضي حاج حسيني (دانشيار دانشگاه اصفهان)
  • سيد محمدعلي حجتي (دانشيار دانشگاه تربيت مدرس)
  • محمد حسين‌زاده (استاد مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني ره)
  • عسکري سليماني اميري (دانشيار مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني ره)
  • غلامرضا فياضي (استاد مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني ره)
  • عليرضا قائمي‌نيا (دانشيار پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامي)
  • محمد لگنهاوسن (استاد مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني ره)
  • حسن معلمي (دانشيار دانشگاه باقرالعلوم عليه‌السلام)

صاحب‌امتياز:  مؤسسة آموزشي و پژوهشي امام خميني€
مدير مسئول: احمد ابوترابي