مقدمه
فلسفه سیاسی در منظومه دانشهای سیاسی عهدهدار ارائه پاسخهایی منطقی به پرسشهای بنیادین در حوزه سیاست، تبیین مسائل سیاسی و طراحی نظام سیاسی مطلوب است. فلسفه سیاسی همچنین در تلاش است تا معرفت به ماهیت امور سیاسی را جایگزین گمان به آنها نماید. چنین رسالتی فلسفه سیاسی را در مقایسه با دیگر شاخههای علوم سیاسی، از اهمیت بسزایی برخوردار کرده و ضرورت پژوهشهای اساسی در این حوزه را به وضوح نشان میدهد.
با توجه به این ضرورت، مرکز پژوهشی دائرهالمعارف علوم عقلی اسلامی در راستای فراهم نمودن زمینه تدوین فرهنگنامهها و دائرهالمعارف علوم عقلی اسلامی و واضح شدن ساختار علوم عقلی و جایگاه اصطلاحات در هر علم با استفاده از نظرات کارشناسان و متخصصان علوم عقلی، اقدام به راهاندازی گروه فلسفه سیاسی در کنار سایر علوم عقلی نموده است.
ساختار کلی گروه فلسفه سیاسی
با توجه به رسالت و اهدافی که از سوی مرکز پژوهشی دایره المعارف علوم عقلی اسلامی برای گروه فلسفه سیاسی در نظر گرفته شده است، مجموعه ای از اساتید و محققان فلسفه سیاسی در قالب های مختلف با گروه همکاری مینمایند.
تعریف: شورای اصطلاحنامه متشکل از جمعی از اساتید و کارشناسان خبره و فعال در عرصه فلسفه سیاسی در داخل و خارج موسسه است که ارزیابی کیفی اصطلاحنامه فلسفه سیاسی را بر عهده دارد.
اهداف: نظارت کیفی بر اصطلاحنامه در مراحل اصطلاحیابی.
وظایف:
1. معرفی منابع فلسفی سیاسی جهت اصطلاح یابی؛
2. بررسی اصطلاحات ارائه شده از سوی واحد اصطلاحیابی جهت تصویب؛
3. ارائه دیدگاه در باب اصطلاحات تصویب شده و تنظیم یافته بر اساس نمودار درختی.
اعضای شورای علمی: حضرات اساتید: دکتر علیرضا صدرا، دکتر مرتضی یوسفیراد و حجج اسلام: دکتر مهدی امیدی، دکتر محسن رضوانی، دکتر مهدی قربانی، سید مهدی سیدیان، مهدی بابایی.
*شورای علمی گروه تا کنون سلسله نشست های متعددی را جهت بررسی منابع و تصویب اصطلاحات فلسفی سیاسی برگزار نموده است.
بهمنظور تحقق اهداف مرکز دائرةالمعارف علوم عقلی اسلامی در گروه فلسفه سیاسی، سه واحد اصطلاحیابی، پرونده علمی و فرهنگنامه شکل گرفته است که در ادامه با اهداف، وظایف و عملکرد هرکدام از واحدها بیشتر آشنا خواهیم شد.
1. واحد اصطلاحیابی
مرکز پژوهشی دائرةالمعارف علوم عقلی اسلامی در راستای فراهم نمودن زمینه تدوین فرهنگنامهها و دائرهالمعارف علوم عقلی اسلامی و واضح شدن ساختار علوم عقلی و جایگاه اصطلاحات در هر علم با استفاده از نظرات کارشناسان و متخصصان علوم عقلی، اقدام به تهیه طرحی بدیع در تدوین و عرضه اصطلاحنامه در رشتههای علوم عقلی از جمله فلسفه سیاسی نموده است. با این کار همه اصطلاحات فلسفه سیاسی از طریق مشخص کردن ردههای کلی این رشته ساماندهی شده، روابط نموداری اصطلاحات (اعم و أخص، مرجح و نامرجح و اصطلاحات وابسته) و مشترکات لفظی شناسایی میگردند. از اینرو، گروه فلسفه سیاسی نیز در راستای سیاستهای کلان مرکز، به تشکیل واحد اصطلاحیابی اهتمام داشته است.
اهداف واحد
مراحل فعالیت واحد
کارهای انجامشده
کارهای در دست اقدام
همکاران واحد
2. واحد پرونده علمی
واحد پرونده علمی یکی از واحدهای زیر مجموعه گروه فلسفه سیاسی است که وظیفه تهیه پروندههای علمی را برعهده دارد. منظور از پرونده علمی مجموعهای است از اطلاعات مختلف درباره هر یک از مدخلهای دائرةالمعارفی، ارائه لیست منابع مربوط به آنها، آدرس های مطالب و متون انتخاب شده از منابع مهم، طبق ضوابط مندرج در شیوه نامه تهیه پرونده های علمی. در گروه فلسفه سیاسی تشکیل پروندههای علمی در قالب نمایهنوسی بر منابع فلسفه سیاسی انجام شده است.
اهداف واحد
مراحل فعالیت واحد
کارهای انجامشده
کارهای در دست اقدام
همکاران واحد
3. واحد فرهنگنامه
یکی از واحدهای زیر مجموعه گروه فلسفه سیاسی، واحد فرهنگنامه است که وظیفه نگارش مقالات فرهنگنامهای را برعهده دارد. منظور از فرهنگنامه، مجموعهای از مقالات تخصصی است که مطالب مربوط به مدخلها را بهصورت جامع و مختصر و مطابق با ضوابط بینالمللی مقالات دائرهالمعارفی، بههمراه دو ضمیمه اصطلاحنامه و تعاریف هر مدخل دربردارد. در واحد فرهنگنامه تلاش میکند تا با استفاده از محققین مجرب در حوزه فلسفه سیاسی زمینه نگارش مقالات فرهنگنامهای را فراهم کرده و به این مهم دست یابد.
اهداف واحد
مراحل فعالیت واحد
کارهای انجامشده
کارهای در دست اقدام
همکاران واحد
مسئول واحد: حجتالاسلام والمسلمین دکتر مهدی قربانی.
محققان همکار: نویسندگان مقالات فرهنگنامه و مجموعه ارزیابان.
تاریخ بهروزرسانی: 1397/07/15