در آغاز این جلسه که در تاریخ 1397/12/25 در مجمع عالی حکمت برگزار شد، رئیس مرکز پژوهشی دائره المعارف علوم عقلی اسلامی حجتالاسلام و المسلمین دکتر احمد ابوترابی اظهار کردند که ما در پی این هستیم که در هر یک رشتههای منطق، فلسفه، کلام، عرفان نظری، عرفان عملی و عرفان ادبی، دائرةالمعارفهایی به رشته تحریر درآوریم.
رئیس مركز پژوهشی دائرةالمعارف علوم عقلی اسلامی در ادامه بیان داشت: یكی از كارهای انجام شده در مركز، فراهم كردن زمینههای سهولت، سرعت، دقت و جامعیت در پژوهشهای علوم عقلی است تا نیاز به مراجعه به كتابهای متعدد برای پژوهشگران، محققین و بهویژه مقالهنویسان در علوم عقلی نباشد.
حجتالاسلام و المسلمین دکتر ابوترابی در ادامه به نحوه فعالیتهای مرکز دائرةالمعارف پرداخته و حاضران را با معیار انتخاب كتابها در بخش كتابشناسی مركز، روش انتخاب اصطلاحات در اصطلاحنامهها، نحوه گزینش مدخل در پرونده علمی و شیوه استفاده از نرمافزارهای مركز آشنا کردند.
این استاد حوزه علمیه قم درباره اصطلاحنامه معرفتشناسی خاطر نشان كرد كه در ویرایش دوم آن، تغییرات اساسی صورت گرفته به طوری كه تمام واژههایی که از فلسفه غرب در معرفتشناسی وجود دارد و مرتبط با موضوعات معرفتشناسی اسلامی میباشد شناسایی شده و به متن كتاب اصلی (نه به ترجمه) به هر زبانی كه بوده مستند شده است. و همچنین در این كتاب ارتباطی بین موضوعات معرفتشناسی غرب و معرفتشناسی اسلامی برقرار شده به طوری كه برای محقق مشخص میشود كه در برابر موضوع خاص معرفتشناسی اسلامی، غربیها از چه موضوعی استفاده میكنند و در كدام كتاب آنها آمده است و این كار را در دیگر اصطلاحنامهها هم انجام دادیم.
در ادامه بحث، دکتر ابوترابی به محتوای کتاب اصطلاحنامه معرفتشناسی پرداخته و به صورت مثال به برخی اصطلاحات اشاره کرده و مرجحات، نامرجحات، اعم و اخص و وابستههای آن و چگونگی انتخاب آنها را بیان کردند.
در انتهای جلسه حاضرین سؤالات خود را مطرح کرده و استاد ابوترابی به آنها پاسخ گفتند.
گفتنی است در این جلسه همچنین جناب مستطاب آقای محمد نجفی (مسئول واحد معرفتشناسی مرکز) نیز توضیحاتی درباره فعالیتهای واحد ارائه کرده و به برخی پرسشهای مرتبط با این واحد پاسخ دادند.