شنبه: 9 مرداد 1400

پايه اين مرکز علمي و تحقيقي بر درک درست از نياز زمان و تکاليف گران حوزة مبارک قم بنا نهاده شده است (بخشي از فرمايشات مقام معظم رهبري «دام ظله» در حکم تنفيذ بنیانگذار فقید مؤسسه) .:. مطالعه بيشتر

انتشار کتاب «امامت و ولایت در عرفان نظری» (هفتادمین اثر مکتوب مرکز پژوهشی دائرةالمعارف)

اثری دیگر از مرکز پژوهشي دائرة‌المعارف علوم عقلي اسلامي

با عنوان «امامت و ولایت در عرفان نظری»

به قلم جناب حجت‌الاسلام والمسلمین آقای محمود جوادی‌والا منتشر شد.

«امامت و ولايت» يکي از مفاهيم كليدي در معارف اسلامي است که در عرفان اسلامي، با مفهوم «ولايت و انسان كامل» امتداد يافته است. دو رکن اصلي عرفان نظري عبارتند از: توحيد و موحِّد (انسان کامل). موضوع «انسان کامل» پس از توحيد، مهم‌‏ترين مسئله عرفان نظري است؛ به‌‏گونه‌‏اي که فهم توحيد نيز وابسته به شناخت انسان کامل است. در باورهاي شيعه اماميه هم امامت، پس از توحيد و نبوت، مهم‌‏ترين مسئله است و از اصول مذهب شمرده مي‎‌شود و اصول ديگر در پرتو آن تفسير مي‌شود. بدون شناخت امام، شناخت درست خدا و پيامبر ممکن نيست؛ چنان‌‏که بدون شناخت خدا و پيامبر هم نمي‌‎توان به شناخت امام رسيد. برجستگي اين اصل در شيعه، سبب شده است که اين مذهب را «اماميه» بخوانند.

در اين کتاب، با بررسي ويژگي‏‌هاي انسان کامل در عرفان اسلامي، که عهده‌دار جامع‌ترين نوع انسان‏‌شناسي است و ژرف‏‌ترين تبيين‏‌ها را درباره ابعاد و اسرار وجودي انسان ارائه مي‎‌کند، مي‌‎توان به اين نتيجه رسيد که برترين مصداق انسان کامل، امامان شيعه هستند. همچنین نشان خواهيم داد که معارف اسلامي درباره انسان کامل، منطبق بر معارف شيعي درباره امامت است و انسان کاملِ عرفان اسلامي، همان امام در مذهب شيعه است و امامان شيعه، مصداق اتمّ و اكمل انسان کامل هستند.

سرفصل‌هاي اين کتاب به شرح زير است:

بخش اول: امامت

• … معنا‌شناسی امامت
  • … ضرورت وجود امام
  • … وجوب عصمت امام
  • … وجوب تنصیص بر امام از جانب خدا
  • … وجوب افضلیت امام
  • … ویژگی‌های دیگر امام

بخش دوم: ولایت

• … معنا‌شناسی ولایت
  • … رابطه امامت و ولایت

بخش سوم: انسان کامل از دیدگاه ابن‌عربی

• … تعریف انسان کامل از دیدگاه ابن‌عربی
  • … حضرات خمس
  • … انسان کامل، جامع همه حضرات
  • … ضرورت انسان کامل
  • … ویژگی‌های دیگر انسان کامل
اين كتاب برگرفته از پايان‌نامه دوره تربیت محقق عرفان اسلامی مرکز پژوهشی دائرةالمعارف علوم عقلی اسلامی است که توسط جناب حجت‌الاسلام محمود جوادی‌والا و با راهنمايي حجت‌الاسلام و المسلمين علی زمانی قمشه‌ای و مشاوره حجت‌الاسلام و المسلمين علي اميني‌نژاد نگاشته شده است.
يادآوري مي‌شود كه برگزاري دوره‌هاي آموزشي و پژوهشي پيشرفته عرفان اسلامي در مرکز، با حدود هشتاد واحد درسي در هر دوره (شامل حكمت متعاليه، عرفان‌ نظري، عرفان‌ عملي، عرفان‌ ادبي، عرفان‌ تطبيقي، معرفت‌شناسي، فلسفه عرفان و مباني عرفان) و در حدّ دكتراي پيوسته، با پيش‌بيني همه ابعاد لازم در عرفان اسلامي و با كنترل دقيق از جهت رعايت كامل موازين عقلي و شريعت (كتاب، سنت و عقل) از اموري بي‌سابقه در حوزه‌هاي علميه و دانشگاه‌هاي كشور به شمار مي‌آيد كه در اين مركز، برگزار شده و حدود شصت فارغ‌التحصيل داشته است.
تشكيل اين دوره‌ها، افزون بر رفع نيازهاي مرکز پژوهشي دائرة‌المعارف، براي اولين بار امکان آموزش نظام‌مند عرفان اسلامي در حوزه علميه را ايجاد كرده و زمينه‌هاي رشد درست عرفان اسلامي و جلوگيري از سوء تفاهم‌ها و انحرافات احتمالي را فراهم مي‌سازد.
فارغ‌التحصيلان اين دوره‌ها، نقش اساسي بلکه اساسي‌ترين نقش را در راه‌اندازي دوره‌هاي آموزشي و پژوهشي ساير مراکز آموزشي و پژوهشي در حوزه علميه قم و رفع نيازهاي مراكز ديگر داشته و دارند.
تاكنون به غير از كتاب «امامت و ولایت در عرفان نظری»، شش اثر ديگر نيز از پايان‌نامه‌هاي فارغ‌التحصيلان اين مركز به صورت كتاب منتشر شده است كه از قرار زير است.
1) اعیان ثابته در عرفان اسلامی: اثر اصغر نوروزی؛
2) ابن‌عربی و اشاعره: اثر محمدعیسی جعفری؛
3) خیر و شر در مکتب ابن‌عربی: اثر حسن امینی؛
4) عرفان و عترت: اثر سیدوحید معتمدی؛
5) انسان کامل از دیدگاه مولوی: اثرجلیل آقاخانی.
6) تفسیر عرفانی از دیدگاه سیدحیدر آملی: اثر رسول مزرئی