برگزاری سلسله جلسات گروه علمی عرفان ادبی با حضور جناب آقای دكتر سید علی‌اصغر میرباقری‌فرد (معرفی و نقد فرهنگ‌نامه عرفان ادبی پیش از انتشار)

 

سلسله جلسات گروه علمی عرفان ادبی مرکز پژوهشی دائره‌المعارف با حضور مدیر قطب علمی تحقیق در متون حکمی و عرفانی جناب آقای دكتر سید علی‌اصغر میرباقری‌فرد در قم و اصفهان برگزار شد.

این جلسات که آغاز آن بهمن ماه سال گذشته در اصفهان صورت گرفت امسال نیز با بازدید دکتر میرباقری و دستیار ایشان دکتر رئیسی از مرکز پژوهشی دائره‌المعارف ادامه یافت. در این جلسه دکتر میرباقری با ابراز خرسندی از دیدار خود از مرکز پژوهشی دائره‌المعارف، ویژه‌گی بسیار برجسته این مرکز را دچار نشدن به آفات رایج تحقیقات علوم انسانی در کشور دانستند و اظهار کردند:

برنامه‌های بنیادی و اساسی و كارهای بزرگی که در اینجا صورت می‌گیرد جای بسیار شكر و حمد الهی دارد. واقعیت این است كه از مسائل بسیار جدی كه در حوزه علوم انسانی با آن روبرو هستیم یکی انفعالی و انفرادی كار كردن و دیگری بدون برنامه بودن است. ما در معاونت پژوهش و فن‌آوری وزارت علوم ـ كه بنده توفیق مسؤولیت آن را داشتم ـ در زمینه آسیب‌ها و آفت‌های علوم انسانی، به این نتیجه جدی رسیدیم كه ما در تحقیقاتمان چند آفت و آسیب جدی مشاهده می‌كنیم كه اگر اینها برطرف نشود آن تحول مبنایی و اساسی كه مورد نظر مقام معظم رهبری هست و در سیاست‌های كلان نظام دیده شده، اینها هیچ وقت محقق نخواهد شد.

یكی از آن آسیب‌ها و آفت‌های جدی بحث انتزاعی كار كردن بدون توجه به نیازهای جامعه در سطوح مختلف است...

دوم برنامه‌محور نبودن و هدفمند نبودن  تحقیقات  ما در حوزه علوم انسانی است

و سومین مسئله بحث گروهی كار نكردن و عادت به انفرادی كار كردن است

حتی در بخشی از كارها که به ظاهر به صورت گروهی انجام می‌گیرد، باز آن روحیه‌های فردی غلبه دارد، یعنی فعالیت افراد در كنار هم، هم‌افزایی ندارد و یك هدف مشخص را محقق نمی‌كند.

ولی بحمدلله در این مؤسسه برنامه‌محوری و توجه به حوزه نیازها كاملاً مورد نظر است. اینكه در غالب یك برنامه كلان، بیاییم آن برنامه را برش بدهیم، اجزای مختلف را در غالب برنامه‌های كوچك‌تر اجرا كنیم تا آن هدف كلان حاصل بشود، این خیلی كار با ارزشی است كه باید به شما و مؤسسه و حضرت آقای مصباح صمیمانه تبریك گفت.

از نظر زیرساخت‌ها، یكی از مناسب‌ترین جاهایی كه در مملكت ما در این حوزه می‌تواند كار كند، همین زیرساخت‌هایی است كه شما با زحمت فراوان و با برنامه فراهم كردید. با همكارانمان که صحبت می‌كردیم، همگی برداشتمان این بود كه در مؤسسه برای فراهم كردن آن زیرساخت‌های لازم، بسیار ریشه‌ای و بنیادی ورود پیدا شده است. كنار آن برنامه خوب و بعد هم این امكانات بسیار خوبی كه تدارك دیده شده، وجود نیروهایی كه در مرحله اول اخلاص دارند و بعد علمی هستند و علمشان را جهت دادند، این هم عنصر بسیار مهم دیگری است كه انشاالله آثار خیلی سودمندی برای جامعه ما داشته باشد.

دکتر میرباقری فرد در بخش دیگری از سخنان خود در این جلسه به نکات مهمی که باید در نگارش اصطلاح‌نامه و فرهنگ‌نامه عرفان ادبی مورد توجه قرار گیرند اشاره کردند:

من فكر می‌كنم این كار بزرگ هر چقدر بررسی، آسیب‌شناسی و نقد بشود مخصوصاً الآن كه هنوز به مراحل خروجی نهایی نرسیده، سبب می‌شود محصولی كه ارائه می‌شود به كمال باشد و بتوان از آن در بخشهای مختلف استفاده كرد.

دکتر میرباقری‌فرد پیشنهادات خود را به تفصیل در هشت محور ارائه کردند:

  1. توجه به حوزه مخاطبان این اصطلاح‌نامه
  2. توجه به اصطلاحنامه‌های قدیمی
  3.  انتخاب متون نظم و نثر
  4. توجه به دوره‌های  متفاوت و سنت‌های مختلف عرفانی
  5. انتخاب متن‌های مصحح معتبر
  6. توجه به حوزه زبان عرفانی
  7. تفاوت معانی یک اصطلاح در دوره‌های مختلف
  8. شیوه رده‌بندی اصطلاحات

این جلسه با حضور قائم مقام مركز دائره‌المعارف جناب حجت‌الاسلام و المسلمین كریمی، مسئول گروه اصطلاح‌یابی عرفان نظری حجت‌الاسلام دكتر بابایی، مسئول گروه عرفان ادبی حجت‌الاسلام دكتر رضا نوروزی، ناظر علمی گروه عرفان ادبی حجت‌الاسلام دكتر اسماعیلی و اعضای شورای علمی عرفان ادبی حجج اسلام میرصادقی و هادئی انجام شد.

 

پیام‌رسان ایتا

https://eitaa.com/daeratolmaaref

daeratolmaaref@

پیام‌رسان سروش

http://sapp.ir/daeratolmaaref

daeratolmaaref@