رونمایی از اصطلاح‌نامه‌های فلسفه دین و فلسفه حقوق در همایش بین‌المللی علوم انسانی اسلامی در اندیشه علامه محمدتقی مصباح یزدی(رضوان الله تعالی علیه)

رونمایی از اصطلاح‌نامه‌های فلسفه دین و فلسفه حقوق
در همایش بین‌المللی علوم انسانی اسلامی
در اندیشه علامه محمدتقی مصباح یزدی(رضوان الله تعالی علیه)

به گزارش روابط عمومی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره)، 25خرداد در همایش بین‌المللی علوم انسانی اسلامی در اندیشه علامه محمدتقی مصباح یزدی(رضوان الله تعالی علیه) با حضور حضرات آیات رجبی، اراکی، فیاضی، رحیمیان و جمعی از اندیشمندان داخلی و خارجی، همزمان با رونمایی از دو اثر جدید از حضرت علامه مصباح یزدی (رضوان الله تعالی علیه) و آثار مربوط به همایش، از اصطلاح‌نامه‌های فلسفه دین و فلسفه حقوق رونمایی شد.

این دو اثر حاصل تلاش و پژوهش چند ساله جمعی از اساتید و پژوهشگران مرکز پژوهشی دائرةالمعارف علوم عقلی اسلامی وابسته به مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) است که به تازگی انتشار یافته است.

حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر احمد ابوترابی، رئیس مرکز پژوهشی دائرةالمعارف علوم عقلی اسلامی، طرح و ایده اولیه این آثار ارزشمند و سایر اصطلاح‌نامه‌های تدوین شده در این مرکز را برگرفته از رهنمودها و ارشادات حضرت علامه (ضوان الله تعالی علیه) دانستند و فرمودند: در این اصطلاح‌نامه‌ها افزون‌بر ذکر مستندات و تعاریف اصطلاحات هر علم از منابع معتبر و بیان مترادفات و مشترکات لفظی هر اصطلاح، نقشه جامعی از روابط و جایگاه اصطلاحات هر علم ارائه شده و زمینه نگاه جامع به جایگاه اصطلاحات و مطالب علم و تحول و تحقیق در آن علم فراهم شده است.

ایشان به نقل از مرحوم علامه آیت‌الله مصباح، درباره اهمیت و ویژگی کارهای انجام شده در مرکز در زمینه علوم عقلی اسلامی و مبانی علوم انسانی اسلامی فرمودند: «آن چیزی که الان دوستان [مسئولان مرکز پژوهشی دائرةالمعارف] درباره‌اش فکر می‌کنند، هزار برابر آن چیزی است که من آن روز آرزویش را داشتم».

مرکز پژوهشی دائرةالمعارف از بدو تأسیس تا کنون، اصطلاح‌نامه‌های 11رشته را  در 21جلد تدوین و به جامعه علمی عرضه کرده است. این آثار افزون‌بر عرضه در قالب کتاب و لوح فشرده عرضه شده و در پایگاه اصطلاحات علوم عقلی مرکز به آدرس https://eiis.iki.ac.ir/term   نیز قرار گرفته است.

معرفی اجمالی دو اصطلاح‌نامه رونمایی شده در همایش

1. اصطلاح‌نامه فلسفه حقوق
  • تعداد اصطلاحات: 1242 ، همراه با روابط اصطلاح‌نامه‌اي و مستندات
  • تعداد منابع: 280 منبع
  • رده‌ها: 14 رده (فلسفه حقوق، فلسفه حق، فلسفه حقوق (قانون)، حق (حق داشتن)، ماهیت حق، قاعده حقوقی، مكاتب حقوقی، مبانی حقوق، اهداف حقوق، نظام حقوقی، منابع حقوق، تفسیر حقوقی، منطق حقوق، مطالعات فلسفی حقوق).
  • حاصل کار: 9 استاد و پژوهشگر برجسته در طول 9 سال (آقایان: احمد ابوترابی، حسین احمدی، محمدرضا باقرزاده اول، سیدابراهیم حسینی، مصطفی دانش‌پژوه، محمد کریمی، محسن هنرجو، غلام سرور اخلاقی، سیدحسن وحدتی شبیری)
  1. اصطلاح‌نامه فلسفه دین
  • تعداد اصطلاحات: 1282، همراه با روابط اصطلاح‌نامه‌ای و مستندات
  • تعداد منابع: 438 منبع
  • رده‌ها: 19 رده (فلسفه دین، چیستی دین، منشأ دین، قلمرو دین، کارکرد دین، متون دینی، زبان دین، معرفت دینی، علم دینی، کثرت‌گرایی دینی، خدا، ایمان، تجربه دینی، مسئله شر، انسان‌شناسی دینی، حیات پس از مرگ، عقل و دین، علم و دین، دین و اخلاق).
  • حاصل کار: 12 استاد و پژوهشگر برجسته در طول 13 سال (آقایان: احمد ابوترابی، محمد جعفری، یوسف دانشور نیلو، ابوالفضل ساجدی، حمیدرضا شاکرین، احمدحسین شریفی، محمد صمدپور، محمود فتحعلی، محمد فتحعلی خانی، رمضان علی‌تبار فیروزجایی، محمد کریمی، حسن یوسفیان)

سایر اصطلاح‌نامه‌های مرکز

• رشته‌ها: 14رشته
  • منتشر شده: معرفت‌شناسي (1جلد)، منطق (2جلد)، منطق رواقي (1جلد)، فلسفه (5جلد)، فلسفه اشراق (1جلد)، کلام (2جلد)، عرفان نظری (5جلد)، فلسفه دین (1جلد)، فلسفه اخلاق (1جلد)، فلسفه حقوق (1جلد)، فلسفه سياسي (1جلد)